RSS

Nemački ekspresionizam u fimskoj umetnosti III

30 okt

Friedrich Wilhelm Murnau

U godini, kada su snimili Caligari, tad je počeo svoju karijeru i jedan od najvećih nemačkih reditelja, Friedrich Wilhelm Murnau. Prvi njegov film je bio Satanas (1919), glavnu ulogu je igrao Conrad Viedt. U ovom filmu su obradili tematiku Goetheovog Fausta.

Godine 1922 Murnau je snimio film Nosferatu (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens). Snimljen je na osnovu knjige  „Drakula”. Murnau je želeo da dobije pravo za snimanje filma na osnovu romana, međutim to nikada nije dobio, zato je jednostavno „ukrao” priču, i izmenio imena likova. Taj film je jedan od klasika kinematografije u kojem su upotrijebljeni razni ekspresionistički trikovi. Drugi veliki uspeh za Murnau je bio njegov film Faust (1925). Posle snimanje ovog filma, pozvao ga William Fox za  Ameriku. Murnau je prihvatio tu ponudu. Tamo je snimio još dva filma. Umro je u 1931. Godine u saobraćajnoj nesreći.

Murnauovi filmovi nisu lake za konzumiranje, priča ne napreduje sama od sebe, dešavanja zbivaju lagano, sporo, sa težinom, ako je potrebno i odstojanjem –  a samo onda, kada to sadržaj i izražavanje tako zahtevaju. Murnau je sjajno pronalazio vizuelne efekte. Znao je, kako da naglašava važne momente, kako da prikaže dramatične situacije. Danas već ne možemo dokazati, da li je on inicirao pokretljivu pozornicu, ali njegov stil potpuno kao da je u sintezi sa  pokretljivom pozornicom. Sjajnost Murnaua je u tome, da je umeo postaviti stroge granice, i sa umetničkom samosvesšću je branio svoje filmove od dosade.

On je stvarao najbolje filmske slke u istoriji nemačkog filma, i sigurno nije slučajno, da je on bio prvi, ko je koristio leteću kameru. Murnau je hteo postati identičan sa očima kamere, da on bude ono oko, preko kojeg se gleda film, a i ono oko, kojim virimo iza scene.

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 30. oktobra 2011. inč Nekategorisano

 

Oznake: , , ,

Napišite svoje komentare